Húsvét - vagyonvédelem

Húsvét - vagyonvédelem

Hazánkban is megújultak a Húsvéti szokások. Az ünnep előtt sok család nagyobb bevásárlást tart, kirándulással köti össze a szabadnapokat. Ezeket a változásokat a bűnelkövetők is követik: a figyelmetlenül tartott pénztárcák, a bevásárlóközpontok zsúfolt parkolóiban álló gépkocsik, az üresen maradt lakások a bűnözők célkeresztjébe kerülhetnek.

A bűncselekmények megelőzése érdekében fogadják meg tanácsainkat:

  • Bevásárlás során pénzüket tartsák rejtve az illetéktelen szemek elől. Érezzék, lássák pénzünket, pénztárcájukat. Ha lehet, ne egyedül vásároljanak. A nagyobb bevásárlóközpontokban fizessenek bankkártyával! Készpénzfizetés esetén tervezzék meg még otthon, hogy milyen értékben fognak vásárolni, és csak a szükséges összeget vigyék magunkkal.
  • Jól ismertek a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós módszerei, ezért ne essenek bele ósdi, elavult csapdáikba.
  • A bevásárlások során szinte elengedhetetlen a gépkocsi használata. Mindig gondoljanak arra, hogy a gépkocsi utasterében hagyott – akár egy üres – táska miatt is feltörhetik azt.
  • A gépkocsit nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhető a gépkocsik rongálásos feltörése oly módon, ha abban semmilyen látható érték nem marad. Ne gondolják, hogy - akár az üres - doboz, táska nem figyelem-felkeltő!

Ne adjanak esélyt a tolvajoknak!

Vigyázzanak, figyeljenek magukra és embertársaikra!

A hitelkártyáik is veszélyben lehetnek!

A pénzkiadó automaták, a bank- és hitelkártyák használata mindennapivá vált, része a vásárlási szokásoknak. A bűnözők igyekeznek a figyelmetlen, óvatlan felhasználók bankkártyáinak adatait és a hozzájuk tartozó PIN kódokat megszerezni.

Ez a bűncselekmény-fajta is megelőzhető!

  • Ne éjjel vegyenek fel pénzt automatákból!
  • Lehetőség szerint, ne egyedül tegyék ezt!
  • Ügyeljenek arra, hogy pénzfelvételkor idegen ne tartózkodjon az automata mellett. Inkább várjanak egy kicsit. Ez azért is fontos, hogy a PIN kódot illetéktelen személy ne lássa meg, ne tudja a kezükből kikapva a felvett pénzt eltulajdonítani.

Előzzék meg a lakásbetöréseket!

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó kirándulások idején hosszabb ideig maradhatnak üresen az otthonok. Törekedjenek arra, hogy a lakások, családi házak ne legyenek őrizetlenül, felügyelet nélkül.

Kérjék meg rokonaikat, szomszédjaikat, ismerőseiket hogy figyeljenek otthonukra.

  • Hagyják bekapcsolva a rádiót, vagy televíziót, azt a látszatot keltve, mintha lenne otthon valaki, vagy csak rövid időre távoztak.
  • Legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki.
  • Ha rendelkeznek jelző- és riasztórendszerrel, természetesen azt még rövid távollét idejére is kapcsolják be. Rendszeresenellenőrizzék annak működését.

Figyeljenek értékeikre!

Ne bűncselekmény miatt maradjon emlékezetes a Húsvét!


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu

Húsvét - vagyonvédelem
371.56 KB
husvet-vagyonvedelem.pdf

Hasonló cikkek

1. Gondoskodjon róla, hogy biztonságos legyen a hálózat, amihez csatlakozik! 2. Kapcsolja be és ha szükséges konfigurálja tűzfalat a számítógépen/routerén!
Hogy növelhető egy település biztonsága az építészet és várostervezés eszközeivel? Hogyan lehet biztonságos tereket létrehozni, amelyekre nem telepszik rá a bűnözés? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az építészeti bűnmegelőzés, egy mind a világban mind Magyarországon egyre népszerűbb és elfogadottabb kreatív bűnmegelőzési irányzat.
Felelőtlen hívással ne kockáztassa mások életét! Ha vészhelyzet állt elő, hívja a készenléti szervek - a mentők, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv és az általános rendőri feladatok ellátására létrehozott szerv - elérését biztosító, ingyenesen hívható, alábbi hívószámokat: 104 (a mentők) 105 (a hivatásos katasztrófavédelmi szerv) 107 (az általános rendőri feladatok ellátására létrehozott szerv) 112 (egységes európai segélyhívó szám)