Idősek világnapja - október 1.

Idősek világnapja - október 1.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. 

1991 óta minden évben megemlékezünk a Föld mintegy hatszázmillió lakosáról. Az intézkedés célja, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort. Az idősek világnapja az idős emberekről, az ő tiszteletükről szól. Tiszteletünk magában foglalja az elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak kifejezését, hogy társadalmunknak Ők is hasznos tagjai, és mindannyiunknak nagy szükségünk van rájuk. Szükségünk van mindarra az élettapasztalatra, arra a higgadt bölcsességre, amivel csak Ők rendelkeznek, és a türelemre, elfogadásra, ahogy tanítanak, nevelnek bennünket. Forrás: http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35281132  

A fiatalabb korosztályok felelőssége is, hogy NE A TOLVAJ KÖLTSE EL A NYUGDÍJAT! 

A bűnelkövetők általában a gyengébb ellenállást keresve követik el cselekményeiket, ezért támadnak meg, ejtenek tévedésbe gyermekeket, nőket és egyedül élő, védekezésre képtelen időseket.  

Módszereik eltérőek, sokféle legendával, mesével akarnak kiszemelt áldozatuk közelébe – akár lakásába – férkőzni, azonban céljuk jellemzően az emberek pénzének, értékeinek megszerzése.  

Egyesek magukat a nyugdíjbiztosítási igazgatóság, önkormányzat munkatársainak kiadva jutnak be idős emberek lakásába, ahol „egyszeri, különleges támogatást adnak” az ott lakónak. Hivatkozhatnak nyugdíjemelésre, egyebekre… Általában nagy címletű pénzzel fizet(né)nek, a nyugdíjas pedig kénytelen visszaadni az összegből. Az ilyen helyzetek alkalmasak annak kifigyelésére, honnan vették elő a pénzt.  

Ezt követően indokot keresnek: vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek, „megvizsgálják” a nyugdíjas szociális körülményeit, az egész lakást, házat, a gyógyszereket… és közben – akár a jelenlévő társuk – a kifigyelt helyről eltulajdonítják a megtakarított pénzt, az ott lévő egyéb értékeket. 

Másik trükk szerint az elkövetők valamely szolgáltató – pl. víz, gáz, áram, távhő, kábeltelevízió, telefontársaság – munkatársának adják ki magukat. Rutinellenőrzésre hivatkozva jutnak be a lakásba, majd ott egyikük eltereli a házigazda figyelmét, míg a másik kutatást végez a lakásban, pénzt, ékszereket tulajdonít el. Ezek ugyanis nem foglalnak nagy helyet, feltűnés nélkül elvihetők. A lopással okozott veszteséget azzal is fokozhatják, hogy az „ellenőrzésért” pénzt kérnek. 

A fenti bűncselekményeket, az áldozattá válást egészséges bizalmatlansággal, odafigyeléssel meg lehet előzni! 

  • Mind a nyugdíjbiztosítási igazgatóság, mind a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek! Ezek az igazolványok csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. Abban az esetben, ha mégsem teszik, kérni kell őket önmaguk, a megjelenésük jogszerűségének igazolására. Ha a felszólításnak nem tesznek eleget, nem szabad beengedni őket a lakásba, az udvarba. 
  • A kertkapu, a lakásajtó minden esetben legyen bezárva, így tudják megválogatni, hogy kit engednek be a lakásukba, ingatlanukba. Lakótelepi lakás esetében – mielőtt bárkinek ajtót nyitnának – a kitekintő nyíláson nézzenek ki. A bejárati ajtó nyitása előtt minden esetben győződjenek meg a kopogtató, csengető személy kilétéről. Az ajtókat ajánlott biztonsági lánccal felszerelni, amely megóvhatja az ottlakót illetéktelenek erőszakkal bejutásától.
  • A szolgáltatók munkatársai csakis a lakók hibabejelentésére, esetleg a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel a lakosságot. A legtöbb esetben előre, postai úton jelzik annak várható időpontját, de ezeknél az ellenőrzéseknél is kérni kell az igazolványukat.
  • A megtévesztő jellegű bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban tudni kell, hogy amennyiben egészséges bizalmatlansággal fogadják az ismeretlen érkezőt, azok a legtöbb esetben inkább továbbállnak. 

Bűncselekmény észlelése esetén soron kívül értesíteni kell a rendőrséget a 107, 112 segélykérő telefonszámon, közölve a szükséges információkat, lehetőség szerint az elkövető személyleírását, mivel és merre távozott! 


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel: 76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

585.75 KB
idosek-vilagnapja.pdf

Hasonló cikkek

1 fő raktáros (9223) Fülöpszállás 1 fő fogászati asszisztens (3325) Bócsa 1 fő ügyviteli alkalmazott, raktáros (4190) Kaskantyú
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. december 14-én, szombaton a Polgármesteri Hivatalban nincs ügyfélfogadás.
A Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői jogviszonyban határozatlan időtartamú állást hirdet, építéshatósági ügyintéző munkakörben.