Iskolakezdés - 2018

Iskolakezdés - 2018

A gyermekek legnagyobb bánatára rövidesen véget ér a nyári szünidő és újra becsengetnek a tanintézményekben. Reggelente ismét iskolába igyekvő diákok népesítik be az utcákat, utakat. Ebben az időszakban mindig megnövekszik a gyermekbalesetek kockázata, hiszen a nyári pihenés után a gyermekeknek vissza kell rázódni a tanév ritmusába.  

Az óvodások, iskolások a nyári szünidő ideje alatt általában későn ébredtek és későn is feküdtek le. Ennek következménye, hogy az első hetek igen nehézkesen indulnak, hiszen a késői elalváshoz már a korai kelés társul. A fáradtság, kialvatlanság méginkább csökkenti a koncentrációt, biztonságot. Kérjük a szülőket, ha tehetik, kisebb gyermekeiket néhány hétig kísérjék el az iskolába. 

A nyári szünetben – optimális esetben – a gyermekek azokkal tartották a kapcsolatot, akikkel jól érezték magukat, akikkel hosszabb ideje barátkoztak, és akiket a szülők is ismernek. Az iskola kezdetével ez is megváltozik, hiszen nem csak osztálytársaikkal töltenek 5-6 órát, hanem az iskola tágabb közösségével is. Az iskolai közösségekben, vagy akár az osztályban is fellelhetők úgynevezett agresszorok.  Ezek a gyerekek nagyon rövid idő alatt ki tudják választani azokat a társaikat, akikkel kisebb-nagyobb csínytevést tudnak elkövetni, és azokat is, akik ezeknek a csínytevéseknek a célpontjai, áldozatai. 

Ezekről a jelenségekről beszélni kell, de ha a csínytevés szabálysértéssé, vagy bűncselekménynyé fajul, ennél többet kell tenni. Amennyiben ezeknek az ilyen eseteknek nincs következménye, az agresszorok úgy érezhetik, hogy velük szemben tehetetlen a közösség, tehetetlenek a tanárok és a hatóság. Sajnos ugyanezt érezheti az áldozat is. 

Ha nem kap segítséget a gyermek a tanáraitól, társaitól, a szüleire szeretne támaszkodni. Nem biztos, hogy el meri mondani mi történik vele nap mint nap az iskolában. Biztosítsanak gyermekeiknek kellő figyelmet otthon, hallgassák meg élményeiket. Ne legyen természetes, hogy nincs mondanivalója, nem akar a családdal közös programokon részt venni, vagy az, hogy feltűnően megváltozott a magatartása. Ne fogadják el, hogy zárkózottá válik és érdektelen a külvilág iránt. Ne fogadják el, hogy legjobb barátjává a számítógép válik, hiszen a megváltozott technikai környezet, és a magányosság is számos veszélyt hordoz. 

Az alábbi tanácsokkal szeretnénk segíteni a szülőket, családokat, hogy útmutatást adjunk e nem kis kihívásnak tűnő élethelyzetben. 

Mire hívják fel a szülők gyermekeik figyelmét? 

 • tartsák be a biztonságos közlekedés szabályait; 
 • amennyiben sérelem éri őket az iskolában, vagy az iskolán kívül társaik részéről, minden esetben mondják el szüleiknek és/vagy tanáraiknak;
 • komolyabb sérelem esetén keressék meg az iskola rendőrét, az iskolai bűnmegelőzési tanácsadót, akinek elmondhatják a történteket; 
 • értékeikkel ne hivalkodjanak, ne dicsekedjenek, azokat ne adják oda senkinek; 
 • erőszak esetén tartsák szem előtt, hogy testi épségük fontosabb értékeik védelménél;
 • vészhelyzetben kérjenek segítséget társaiktól, felnőttektől;
 • tartsák be a biztonságos internetezés szabályait, ismeretleneknek ne adják meg nevüket, címüket, személyes adataikat;
 • ismerjék a segélyhívó telefonszámokat (104,105,107,112); 
 • a legfontosabb telefonszámokat véssék emlékezetükbe, a mobil nem biztos, hogy mindig kéznél lesz!

Mi az, amit jó a szülőknek is tudnia? 

 • Amennyiben gyermeke sérelmet szenved és azt elmondja, a sérelem mértékét figyelembe véve tájékoztassa osztályfőnökét és/vagy a rendőrséget!
 • Mindig beszéljék meg, hogy gyermeke hová, milyen útvonalon, kivel megy, mikor ér haza!
 • Ismerje a barátait és az ő szüleik nevét, lakcímét, telefonszámát! 

Mi az, amit a fentieken kívül fontos betartani?

A kölcsönös bizalom elérése és fenntartása, amelynek érdekében a szülők szakítsanak mindennap időt meghitt beszélgetésre gyermekükkel, függetlenül életkoruktól, legyenek akár óvodáskorúak vagy lázadó tinik.  

NÉHÁNY VESZÉLYRŐL RÉSZLETESEBBEN

Ne váljanak lopás, rablás áldozatává!

Napjainkban egyre több diák visz magával az iskolába nagy értékű mobiltelefont. Szinte versenyeznek egymással a fiatalok, hogy kinek értékesebb, kinek tud többet a mobilja. Iskolába menet vagy hazafelé tartva – különösen a tömegközlekedési járműveken utazóknak – ajánlatos, hogy a pénztárcájukat, mobiltelefonjukat, egyéb értékes elektronikus eszközeiket ne tartsák könnyen elérhető helyen, pl. a nadrág farzsebében, vagy nyitott táskában, mert onnan könnyen eltulajdoníthatók.  

Az osztályteremben ne hagyjanak a fogasra akasztott kabátokban, az iskolapadban pénzt, mobilt, egyéb értéket, mert azok onnan könnyen elemelhetők. A nadrágzsebből, a táska oldalzsebéből kieső, vagy a más által eltulajdonított értékeket a szülők nehezen pótolják, az iskolának pedig plusz munkát adnak a kereséssel kapcsolatos feladatok. 

Vigyázat, kábítószer!

Abban az esetben, ha az utcán, az iskolában vagy annak közvetlen közelében valakinek ismeretlen eredetű, alakú, formájú tablettát, port, gyanús édességet ajánlanak kipróbálásra a gyermeknek, azt haladéktalanul jelezze egy ismerős felnőttnek (szülő, pedagógus, rendőr). A dílerek (akik gyerekeknek kábítószert ajánlanak kipróbálásra) elsődleges célja, hogy rászoktassák őket kábítószer fogyasztására. A rendőrségnek a veszélyeztető helyzeteket meg kell szüntetnie, a személyeket a lehető leghamarabb el kell fognia, amihez az állampolgárok bejelentése nagy segítséget adhat. A rendőrség megelőzési oktatással foglalkozó előadói rendszeresen látogatják a megye általános és középiskoláit, ahol a DADA és az ELLEN-SZER programok egyik fontos részeként a drogokról és a kábítószerek hatásairól felvilágosító órákat tartanak. 

Tegyünk az erőszak ellen!

Sajnos egyre több híradás szól az iskolán belüli erőszakról, amikor diákok egymást vagy tanáraikat bántalmazzák. Az iskolai erőszak fogalmába a fizikai agresszió mellett a szóbeli, a lelki bántalmazás, a szexuális abúzus is beletartozik, ha az elkövetés helye az oktatási intézmény és/vagy ha az elkövető és az áldozat iskolapolgárnak tekinthető.  Az iskolai környezetben előforduló erőszakos cselekedetekkel legeredményesebben az oktatási intézmény veheti fel a harcot, hiszen az ott dolgozó pedagógusok a gyermekekkel közvetlen, napi kapcsolatban állnak.  Tudatosítani kell a diákokban, hogy játékból, poénból vagy csak a barátok elismerésének kivívása miatt diáktársakat, tanárokat bántani, fájdalmat, sérülést okozni, esetleg mástól az értékeit elvenni veszélyes és büntetendő, amiért a 14. életévüket betöltött gyermekek már büntetőjogi felelősséggel is tartoznak, és így könnyen válhatnak bűncselekmények elkövetőivé is.  

Sok fiatal tévesen gondolja, hogy a közterületen lévő padnak, a játszótér hintájának, csúszdájának nincs gazdája, ezért arra nem kell vigyázni, hiszen senki sem kérheti számon rajtuk e tárgyak károsítását. Ez tévedés, hiszen a rongálással okozott kárt a tulajdonos (a szülőkkel) megtéríttetheti!  


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét 

Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbirbacs [kukac] bacs [pont] police [pont] hu

682.54 KB
iskolakezdes-2018.pdf

Hasonló cikkek

1 fő raktáros (9223) Fülöpszállás 1 fő fogászati asszisztens (3325) Bócsa 1 fő ügyviteli alkalmazott, raktáros (4190) Kaskantyú
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. december 14-én, szombaton a Polgármesteri Hivatalban nincs ügyfélfogadás.
A Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői jogviszonyban határozatlan időtartamú állást hirdet, építéshatósági ügyintéző munkakörben.