Népegészségügyi felmérés - táplálkozási és tápláltsági állapot vizsgálat 2018

Népegészségügyi felmérés - táplálkozási és tápláltsági állapot vizsgálat 2018

Annak ellenére, hogy Magyarországon 2000. és 2015. között a várható élettartam közel négy évvel, 75,7-re emelkedett, még mindig öt évvel marad el az uniós átlagtól. Hazánkban a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek jelentik a fő halálozási okot. A helytelen táplálkozás, a dohányzás és alkoholfogyasztás, valamint a mozgás hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy egészségmutatóink messze alul múlják az Európai Uniós átlagot. 

A kormány az elmúlt években több egészséges táplálkozást ösztönző intézkedést hozott. Ilyen volt a népegészségügyi, vagy közismert nevén chipsadó bevezetése, a közétkeztetést megújító rendelet vagy az iskolabüfék termékkínálatának szabályozása.

Ahhoz, hogy valós képet kapjunk és tudjuk, hogy a különféle kormányzati intézkedések milyen hatással vannak a lakosság egészségi állapotára, rendszeres vizsgálatokra van szükség. Ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - az EFOP 1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú, „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” című projekt keretében - lakossági felmérést szervez a 18 éven felüliek körében. A felmérés kérdezői és a dietetikus szakemberek országszerte ezernél több felnőttet az otthonában keresnek fel, és kérdezik meg táplálkozási szokásaikról, életmódjáról. A felmérés eredményei alapján az egészségügy többet tud tenni azért, hogy Magyarországon egyre többen éljenek egészségesen.

A felmérés elővizsgálata Budapesten 2018. augusztus 24. és 26. között zajlik, a fővizsgálatra 2018. szeptember 1. és december 15. között kerül sor országszerte 149 településen. A felmérésbe bekerült felnőtt lakosok részére előzetesen felkérő levelet küldünk, melyben tájékoztatjuk őket a felmérés céljáról, s felkérjük őket az abban történő részvételre. A kérdezőbiztosok és ezt követően a dietetikus szakemberek személyesen, az otthonukban keresik fel azokat, akik kaptak felkérő levelet a kutatásban történő részvételre. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet biztosítja, hogy a kérdésekre adott válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, minden információt titkosan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezelnek. A felmérésről további információk találhatók a www.ogyei.hu oldalon. A kutatás eredményeinek publikációja 2019 tavaszától várható.

A felmérésben való részvételre felkért személyeknek előre is köszönjük, hogy válaszaikkal hozzájárulnak a felmérés sikerességéhez! 

Bács-Kiskun megyében csak Kecskemét, Hajós, Baja, Kiskunhalas, Tiszakécske, Bátmonostor, Újtelek lakosait keresik fel az OGYÉI megbízólevelével ellátott kérdezőbiztosok

A bűnöző személyek kihasználhatják azokat a lehetőséget, alkalmakat, amelyek során pénzhez, értékhez juthatnak. Trükkös módszerük legfőbb jellemzője lehet például, hogy hivatalos személynek, vagy jelen felmérésre hivatkozva kérdezőbiztosnak kiadva magukat kihasználják az állampolgárok jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát és figyelmüket elterelve, otthonaikba könnyűszerrel bejutva tőlük különböző értékeket (ékszereket, készpénzt, stb.) tulajdoníthatnak el. Fontos, hogy az Önökhöz érkező idegent minden esetben kérjék meg jövetelének céljának igazolására. Győződjenek meg arról, hogy a bemutatott megbízólevél az adott személy részére van-e kiállítva, ehhez kérjék személyi igazolványa bemutatását. 

Rendőrségi tapasztalat, hogy a lopás tényét legtöbbször csak később észlelik a sértettek. Előfordulhat viszont, hogy a kiszemelt áldozat azonnal észleli a lopást, tetten éri az elkövetőt. Jogszabályi felhatalmazás alapján ilyenkor a bűncselekmény elkövetőjét – akár a szükséges mértékű fizikai erőszak alkalmazásával is – vissza lehet tartani a helyszínen a rendőrség megérkezéséig. Azonban előfordult, hogy a dolog megtartása, a menekülés, a lebukás elkerülése érdekében a bűnöző erőszakot alkalmazott, amellyel az eltervezett bűncselekményben „minőségi” változást okozott. Így pl. lopásnak indult jogsértésből egy másik, súlyosabb bűncselekmény, rablás bűntette valósult meg. Célszerű tehát mérlegelni az „erőviszonyokat”! 

A megtévesztéssel haszonszerzésre törekvő elkövetők külleme zömében ápolt és rendezett. Modoruk megnyerő, behízelgő, határozott fellépésükkel beférkőzhetnek az emberek bizalmába. Kerülik az erőszakot. Általában valós alapokon nyugvó, de sokféle hihető, életszerű történetbe, legendába szövik bele a valójában megtévesztő és mindig haszonszerzésre irányuló mondandójukat.  

Azonnali intézkedést igénylő esetekben értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, vagy a 112-es segélyhívó számokon, vagy akár korábbi, múltban elkövetett bűncselekményre utaló információ esetén névtelenül is tehet bejelentést a rendőrség által működtetett  

Telefontanú ingyenes zöldszámán: 06 - 80 / 555 -111 


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét 

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil:: +3620/560-5146 e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu  web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes 

Lakossági tájékoztató és felhívás
683.32 KB
lakossagi-tajekoztato-ogyei-felmeres-2018viii-24.pdf
Megbízólevél - minta
641.63 KB
ogyei-megbizolevel-kerdoives-felmeres.pdf

Hasonló cikkek

Kiskőrös Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgató (magasabb vezető) beosztás ellátására.
A sorban állás a múlté, intézze ügyeit mostantól online! Az online elérhető Önkormányzati Hivatali Portál nemcsak magánszemélyeknek, hanem a vállalkozásoknak is megkönnyíti a mindennapjait. Az e-ügyintézési felületen keresztül az ország bármelyik pontjáról, gyorsan és kényelmesen intézhetők az önkormányzati ügyek. Az elektronikus ügyintézést választók így nemcsak a sorban állás miatti bosszankodástól kímélik meg magukat, hanem támogatják a papírmentes és környezetkímélő ügyintézést is.
Kényelmes és gyors megoldás nyújt a bárhonnan elérhető Önkormányzati Hivatali Portál. Házasságkötés, gyermekszületés, építkezés, autóvásárlás, vállalkozásindítás, mind-mind fontos és örömteli, ugyanakkor kétségtelenül hivatalos ügyintézéssel is járó események. Januártól már minden magyarországi településen, így nálunk is elérhető az Önkormányzati Hivatali Portál szolgáltatás, amelyen keresztül online, akár a saját nappalinkból is kényelmesen és gyorsan intézhetők az önkormányzati hivatali ügyek a hét minden napján. Így életünk kisebb-nagyobb eseményei és azok adminisztrációs feladatai is sokkal könnyebbé válnak.