Terménylopások megelőzése

Terménylopások megelőzése

Bács-Kiskun megye területének nagy hányadán folyik mezőgazdasági termelés. Mind a szántóterületeken, mind a szőlő-, és gyümölcskertekben hangsúlyos probléma a földterületek vagyonvédelme, a termés megóvása, a terménylopások megelőzése. 

A földek terméseit, terményeit „célzó” jogsértések száma a betakarítási időszakban emelkedik, eltulajdonított értékük a pár ezer forinttól a több százezer forintig is terjedhet. A szántó területek, gyümölcsösök, szőlőskertek általában lakott területektől, településektől távol esnek, ritkán látogatottak, ami megnehezíti az ilyen jellegű bűncselekmények elleni hatékony védekezést. 

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonos felelőssége. Tőle is függ, hogy az általa művelt terület, illetve a betakarított termények mennyire válnak az elkövetők célpontjaivá. Gondolja át mit tett, megtett-e mindent, illetve mit tehet védelmük érdekében! 

Az alábbiakat javasoljuk: 

A tulajdonosok beszéljék meg egymás között, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik, látogatják a területeket, gyanús körülmény észlelésekor értesítik egymást. Célszerű lehet a látogatások időpontját előre egyeztetni, annak érdekében, hogy ne legyen sokáig magára hagyott a terület. 

Amennyiben a településen működik polgárőrség, mezőőri, tanyagondnoki szolgálat illetve vadásztársaság, velük is célszerű felvenni a kapcsolatot kérve, hogy tevékenységük során kísérjék figyelemmel az adott területet.  

Fontos a betakarított termények biztonságos tárolásáról gondoskodni. Kiemelt fontosságú a tárolásra szolgáló telephelyek, épületek behatolás elleni védelme. Az ajtókra, ablakokra célszerű rácsot szereltetni, zárásukról legalább két biztonsági zárral, illetve törésbiztos lakattal kell gondoskodni.  

Nagyobb értékű termény esetén szükséges lehet élőerős őrzésről – megfelelő létszámú őrszemélyzettel – gondoskodni.  

Bűncselekmény észlelésekor soron kívül értesíteni kell a rendőrséget a 107, 112 segélykérő telefonszámon – közölve a szükséges információkat!  

Amennyiben lehetséges, a helyszínt érintetlenül kell hagyni. Ha a helyszínen bármilyen változás történt, azt a rendőrhatóságnak jelezni kell. 

Önnek is érdeke, hogy az egész évi munka gyümölcsét ne más arassa le! 


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel: 76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

676.03 KB
termenylopasok-megelozese.pdf

Hasonló cikkek

1 fő raktáros (9223) Fülöpszállás 1 fő fogászati asszisztens (3325) Bócsa 1 fő ügyviteli alkalmazott, raktáros (4190) Kaskantyú
Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. december 14-én, szombaton a Polgármesteri Hivatalban nincs ügyfélfogadás.
A Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői jogviszonyban határozatlan időtartamú állást hirdet, építéshatósági ügyintéző munkakörben.