Terménylopások megelőzése

Terménylopások megelőzése

Bács-Kiskun megye területének nagy hányadán folyik mezőgazdasági termelés. Mind a szántóterületeken, mind a szőlő-, és gyümölcskertekben hangsúlyos probléma a földterületek vagyonvédelme, a termés megóvása, a terménylopások megelőzése. 

A földek terméseit, terményeit „célzó” jogsértések száma a betakarítási időszakban emelkedik, eltulajdonított értékük a pár ezer forinttól a több százezer forintig is terjedhet. A szántó területek, gyümölcsösök, szőlőskertek általában lakott területektől, településektől távol esnek, ritkán látogatottak, ami megnehezíti az ilyen jellegű bűncselekmények elleni hatékony védekezést. 

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonos felelőssége. Tőle is függ, hogy az általa művelt terület, illetve a betakarított termények mennyire válnak az elkövetők célpontjaivá. Gondolja át mit tett, megtett-e mindent, illetve mit tehet védelmük érdekében! 

Az alábbiakat javasoljuk: 

A tulajdonosok beszéljék meg egymás között, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik, látogatják a területeket, gyanús körülmény észlelésekor értesítik egymást. Célszerű lehet a látogatások időpontját előre egyeztetni, annak érdekében, hogy ne legyen sokáig magára hagyott a terület. 

Amennyiben a településen működik polgárőrség, mezőőri, tanyagondnoki szolgálat illetve vadásztársaság, velük is célszerű felvenni a kapcsolatot kérve, hogy tevékenységük során kísérjék figyelemmel az adott területet.  

Fontos a betakarított termények biztonságos tárolásáról gondoskodni. Kiemelt fontosságú a tárolásra szolgáló telephelyek, épületek behatolás elleni védelme. Az ajtókra, ablakokra célszerű rácsot szereltetni, zárásukról legalább két biztonsági zárral, illetve törésbiztos lakattal kell gondoskodni.  

Nagyobb értékű termény esetén szükséges lehet élőerős őrzésről – megfelelő létszámú őrszemélyzettel – gondoskodni.  

Bűncselekmény észlelésekor soron kívül értesíteni kell a rendőrséget a 107, 112 segélykérő telefonszámon – közölve a szükséges információkat!  

Amennyiben lehetséges, a helyszínt érintetlenül kell hagyni. Ha a helyszínen bármilyen változás történt, azt a rendőrhatóságnak jelezni kell. 

Önnek is érdeke, hogy az egész évi munka gyümölcsét ne más arassa le! 


Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály Kecskemét

6000 Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel: 76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, Mobil: +3620/560-5146

e-mail: elbir [kukac] bacs [pont] police [pont] hu web: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes

676.03 KB
termenylopasok-megelozese.pdf

Hasonló cikkek

Kiskőrös Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgató (magasabb vezető) beosztás ellátására.
A sorban állás a múlté, intézze ügyeit mostantól online! Az online elérhető Önkormányzati Hivatali Portál nemcsak magánszemélyeknek, hanem a vállalkozásoknak is megkönnyíti a mindennapjait. Az e-ügyintézési felületen keresztül az ország bármelyik pontjáról, gyorsan és kényelmesen intézhetők az önkormányzati ügyek. Az elektronikus ügyintézést választók így nemcsak a sorban állás miatti bosszankodástól kímélik meg magukat, hanem támogatják a papírmentes és környezetkímélő ügyintézést is.
Kényelmes és gyors megoldás nyújt a bárhonnan elérhető Önkormányzati Hivatali Portál. Házasságkötés, gyermekszületés, építkezés, autóvásárlás, vállalkozásindítás, mind-mind fontos és örömteli, ugyanakkor kétségtelenül hivatalos ügyintézéssel is járó események. Januártól már minden magyarországi településen, így nálunk is elérhető az Önkormányzati Hivatali Portál szolgáltatás, amelyen keresztül online, akár a saját nappalinkból is kényelmesen és gyorsan intézhetők az önkormányzati hivatali ügyek a hét minden napján. Így életünk kisebb-nagyobb eseményei és azok adminisztrációs feladatai is sokkal könnyebbé válnak.